Miután a babokat fermentálták és átválogatták, ahhoz hogy biztonsággal fogyaszthatóak legyenek, és még tovább fokozzák az ízüket, alaposan meg kell pörkölni őket. Mivel a kakaóbabok nagyon érzékenyen reagálnak a hőre, ezért az eljárás során nagyon körültekintően kell eljárni, akárcsak a kávébabok feldolgozása esetében. Ha túl sokáig vagy túl magas hőfokon pörkölik a babokat, akkor égett ízűvé válnak, ha pedig nem pörkölik meg őket eléggé, akkor túl savas ízük marad.
Elsőként lássuk csak kicsit részletesebben is kifejtve, hogy miért is van szükség a pörkölésre?
Most nézzük meg, hogy hogyan is történik a pörkölés?
Miután a babok kellően megpörkölődtek és lehűltek, a következő két lépés a csokoládémassza felé vezető úton az aprítás és a rostálás. Mivel a pörkölés során a babok kiszáradnak, a babokat körülvevő maghéj fellazul. Ezt a héjat akár a kezünkkel is könnyedén leroppanthatnánk a babokról, a gyárakban azonban ezt a folyamatot is gépek segítségével végzik el. A pörkölt kakaóbabokat egy fémgörgős berendezésbe rakják, ami apró töretekre zúzza őket, majd a levált maghéjakat vákuum segítségével eltávolítják. Az eltávolított maghéjat a csokoládékészítéshez már nem használják fel, sokszor mulcsként értékesítik tovább.
A következő lépés a csokoládékészítésben az őrlés, melynek során a kakaóbab töretekből kakaómassza lesz. De erről részletesebben majd egy másik bejegyzésünkben számolunk be.
Ha szeretnétek megtudni még több érdekességet a kakaófeldolgozás menetéről, akkor gyertek el valamelyik csokoládékészítő tanfolyamunkra, ahol nemcsak még több elméleti tudást adunk át, hanem meg is kóstolhattok különböző termőterületekről származó kakaóbabokat!
A tanfolyamokra egyénileg és csoportosan is tudtok jelentkezni, illetve ajándékutalványt is tudtok vásárolni!