A legújabb superfood, a nyers csokoládé

Az egészségtudatos fogyasztók körében egyre nagyobb népszerűségnek örvend a nyers csokoládé, ugyanis jóval magasabb tápanyagtartalommal rendelkezik, mint a hagyományos, pörköléssel készült csokoládék. De miben különbözik egy nyers csokoládé feldolgozási menete, és ha már egyszer feldolgozták a babokat, lehet-e ténylegesen nyers csokoládéról beszélni?

Ahhoz, hogy a csokoládé nyers legyen, ki kell hagyni a feldolgozás egyik legfontosabb lépését a folyamatból – a pörkölést. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy miután leszüretelték a babokat, fermentálják őket, majd ezt követően kiterítik őket a napra, hogy kiszáradjanak. Ilyenkor is éri őket már hő, de ez még messze nem éri el azt az intenzitást, ami a pörkölés során érné őket. Ha a babok kellően kiszáradtak, akkor a pörkölést átugorva egyből őrölni kezdik őket. Mivel azonban az őrlés is hőt termel, ezért folyamatosan ellenőrzik a hőmérsékletét, és nagyon ügyelnek arra, hogy a babok ne melegedjenek 42 Celsius fok fölé.

Mivel a nyers, vagy másnéven feldolgozatlan csokoládéhoz a babokat egyáltalán nem pörkölik meg, ezért a feldolgozás során egészen más ízjegyek szabadulnak fel a babokból. A hagyományos feldolgozást pártolók szerint pörkölés nélkül a babok íze jellegtelen lesz, ugyanis ahhoz, hogy a babokban lévő íz- és illatanyagok felszabaduljanak, fontos a melegítés. Ezzel szemben viszont a nyers csokoládé kedvelői azt állítják, hogy a pörkölés csak elveszi a csokoládé karakterét és elnyomja a babok eredeti földes ízét.
E mellett pedig azt is kiemelik, hogy a pörkölés következtében számos, a babokban található értékes antioxidáns és ásványi anyag is elpusztul - mint például a vas, a cink, a magnézium, a réz és a C-vitamin.

Ezzel nehéz vitatkozni, másfelől viszont a pörkölést pártolóknak részben igaza van azzal kapcsolatban, hogy kellő melegítés nélkül a kakaóbabok fogyasztása akár veszélyes is lehet, ha a feldolgozás során nem jártak el kellően higiénikusan. Ilyenkor ugyanis a babok tele lehetnek az egészségre káros baktériumokkal és gombákkal.
A nyers csokoládékészítők erre az aggodalomra azt szokták válaszul adni, hogy mivel a feldolgozás során semmilyen állati eredetű összetevőt nem használnak fel, ezért a finomítatlan csokoládé elfogyasztása semmivel sem jelent nagyobb kockázatot, mint például egy nyers zöldség elfogyasztása.

Mi nem szeretnénk egyik oldalra sem állni, arra azonban mindig érdemes odafigyelni, hogy csak olyan csokoládét fogyasszunk, amelyik megbízható forrásból származik – ha pedig nyers csokoládét szeretnénk enni, akkor érdemes bio gazdálkodásból származót választani.

Mivel a nyers csokoládét a készítők próbálják minél kevésbé feldolgozni, ezért a csokoládék állaga sokkal durvább, mint a finomított csokoládéké. Cukor helyett gyakran használnak valamilyen alternatív édesítőt, mint például agavészirupot vagy lukumaport. Egyre több nyers vegán termék is található már a piacon, amelyeknek a krémességét tejpor helyett kókusztejjel vagy dióporral fokozzák.

Ha megkóstolnátok ezt az egészséges finomságot, akkor irány a webshopunk, ahol Peruból származó nyers kakaóbabokat találtok!

Galéria