A rózsaszín csokoládé rejtelmei – minden, amit a ruby csokoládéról tudni lehet

2017-ben óriásit robbant a csokoládépiacon a hír, miszerint a világ egyik legnagyobb csokoládéelőállító vállalata, a Barry Callebaut hosszas évek kemény munkája után megalkotta a 4. típusú csokoládét, a ruby csokoládét.
Ennek a típusnak pedig nem csak az elnevezése szokatlan, hanem a kinézete és az ízjegyei is, ráadásul több mint 80 éve nem jelent meg a piacon új típusú csokoládé – a fehércsokoládé feltalálása óta. A nagy debütálás 2017-ben, Sanghajban volt, Magyarországra pedig csak 1 évvel később jutott el ez a különlegesség.

A ruby csokoládét egy speciális, azonos elnevezésű kakaóbabból készül, melyet egy egészen új típusú kakaóbabból fejlesztettek ki, genetikai módosítások nélkül. Az feldolgozási módját nagyon szigorúan őrzik, a gyártó ugyanis abszolút monopolhelyzetben szeretne vele maradni a piacon.
Amit tudni lehet, az az, hogy a ruby típusú kakaóbabok természetes módon rendelkeznek egyfajta halvány rózsaszínes színnel, az ízjegyeik pedig leginkább friss bogyós gyümölcsökre emlékeztetnek. A gyártó több évtizedig dolgozott egy olyan eljáráson, melynek során a babok a feldolgozás után is megőrzik ezeket a különleges tulajdonságokat. Így az elkészült csokoládé is rózsaszín színű, mindenféle mesterséges színezék hozzáadása nélkül.
A ruby típusú kakaóbabot Elefántcsontparton, Ecuadorban és Brazíliában termesztik jelenleg, de elképzelhető, hogy a jövőben egész világszerte elterjed majd.

Az összetevőit nézve is nagyon érdekes csokoládéról van szó, hiszen annak ellenére, hogy ízeiben leginkább egy bogyós gyümölcsös fehércsokoládéra hasonlít, viszonylag magas kakaótartalommal rendelkezik – egészen pontosan 47,3% a kakaótartalma. E mellett tartalmaz még tejport is, így az összetevőket olvasva első körben egy magasabb kakaótartalmú tejcsokoládéra tippelhetnénk.
A temperálási görbéje leginkább a tejcsokoládé temperálási görbéjéhez hasonlít. Ahhoz, hogy szép fényes és roppanós csokoládékat tudjunk belőle készíteni, az olvasztás során elég csak addig melegítenünk a csokoládét, míg el nem éri a 45 Celsius fokot. Ezek után a márvány- vagy gránitlapon vissza kell hűtenünk a 2/3-át 26-27 Celsius fokra, majd ha ezzel megvagyunk, és hozzákeverjük a tálban maradt meleg csokoládéhoz, 29-30 Celsius fokos csokoládét kell kapnunk. Ezen a hőfokon biztosan nem válik majd ki a kakaóvaj a csokoládéból és a formáinktól és szépen elválik majd a csokoládé.

Ha Ti is megkóstolnátok ezt a rózsaszín csokoládé különlegességet, akkor irány a webshop!

 

Galéria