Mire figyeljünk oda, ha jó minőségű csokoládét szeretnénk vásárolni?

A legtöbb boltba belépve ma már óriási csokoládéválaszték fogad minket. A kommersz csokoládék mellett pedig egyre nagyobb teret nyernek maguknak a jó minőségű, kézműves csokoládék. De mi alapján tudjuk őket megkülönböztetni egymástól? Mire kell egyáltalán odafigyelnünk, ha jó minőségű csokoládét szeretnénk vásárolni?

Az egyik legelterjedtebb válasz erre, az, hogy vásároljunk minél magasabb kakaótartalmú, vagy, ahogy a köznyelv nevezi, „keserű” csokoládét. Ez az állítás azonban csak részben igaz. Általánosságban véve elmondható ugyan, hogy annál egészségesebb egy csokoládé, minél magasabb kakaótartalommal rendelkezik (hiszen e miatt kevesebb cukrot tartalmaz), azonban korántsem ez az egyetlen szempont, ami befolyásolja egy csokoládé minőségét. Hiába rendelkezik egy csokoládé mondjuk 80%-os kakaótartalommal, ha eközben a felhasznált babok mennyisége silány.
Az első, és legfontosabb szempont, amire oda kell figyelnünk, az az összetevők listája. Elmondható, hogy minél rövidebb ez a lista, nagy valószínűség szerint annál jobb minőségű csokival van dolgunk. De mit is tartalmazzon ez a lista, és mi az, ami jobb ha nem kerül bele?

Amit minden jó minőségű étcsokoládénak tartalmazni kell az a:

  • kakaómassza
  • kakaóvaj
  • cukor
  • ezen felül pedig gyakran kerül még bele: szójalecitin és vanília aroma


Ami legtöbbször hiányozni szokott a kommersz csokoládékból, az a kakaóvaj. Mivel egy nagyon drága alapanyagról beszélünk, ezért előszeretettel szokták pótolni valamilyen növényi zsiradékkal – a leggyakrabban pálmaolajjal, ami egyáltalán nem egészséges és környezetkímélő, semmi keresnivalója nincs egy jó minőségű csokoládéban! Jogilag az ilyen zsiradékkal készült csokoládék nem is nevezhetők csokoládénak, csak bevonónak.
A kakaóvaj a kakaóbabokban megtalálható természetes zsiradék, melyet a kakaómasszából vonnak ki egy hidraulikus prés segítségével. Sok csokoládékészítő még az eredeti mennyiségen túl extra kakaóvajat szokott a csokoládéhoz hozzákeverni, hogy ezzel még tovább javítsanak a massza állagán, könnyebb legyen vele dolgozni a későbbiekben.

A jó minőségű csokoládéba általában nádcukor kerül, aminek jóval lágyabb íze van, mint a kristálycukornak, de egyre népszerűbbek a különböző édesítőszerek is – a stevia, vagy éppen a kókuszpálmacukor.
Arányaiban véve a legkevesebb cukor az étcsokoládéban van, a legtöbb pedig a fehércsokoládéban. Az, hogy egy csokoládé mennyi cukrot tartalmaz, attól függ, hogy hány %-os egy csokoládé. A százalék mindig a csokoládé kakaótartalmára utal. Ez a szám a fehércsokoládé esetében nulla, hiszen ha megnézzük az összetevőit, akkor látjuk, hogy ezekből áll össze: kakaóvaj, cukor és tejpor.

A tejpor nemcsak a fehércsokoládénak, hanem természetesen a tejcsokoládénak is egy nagyon fontos összetevője. Általában tehéntejből készítik, de akad olyan csokoládé is, melyben kecske-, juh- vagy éppen tevetejből készült por található, illetve egyre nagyobb az igény az alternatív tejpótlókkal készült változatokra is.
Az összetevők elolvasása után, amire érdemes még odafigyelnünk, az az, hogy honnan származnak és milyen fajtájúak a felhasznált kakaóbabok? A különböző típusú kakaóbabokról egy korábbi bejegyzésünkben már részletesebben is írtunk, így ebbe most nem mennénk bele újra.
Ami döntő szempont lehet még, az a csokoládé minősítése – méltányos kereskedelemből származik-e (Fair Trade), organikus termelésből vagy pedig rovarirtót használtak-e a termelés során, stb.

Ha ezekre a szempontokra odafigyelünk, és a leírtak alapján mérlegelünk, akkor jó eséllyel tudjuk majd kiszűrni a jó minőségű csokoládékat a hatalmas kínálatból.

Ha biztosra akartok menni, és jó minőségű csokoládét szeretnétek fogyasztani, illetve akár még a csokoládékészítésbe is belevágnátok, akkor nézzetek körül webshopunkban!

 

 

Galéria