A Bean-To-Bar és a Tree-To-Bar csokoládékészítők nyomában

Egyre több magas minőségű kézműves csokoládén szerepelnek már a címben szereplő címkék. De vajon pontosan mit is jelentenek? Miben más egy ilyen jelzővel ellátott csokoládé, mint egy átlagos bolti vagy akár kézműves társa?
A Bean-To-Bar és a Tree-To-Bar jelző is egy kereskedelmi modellt takar, melyben sokkal nagyobb hangsúly helyeződik a csokoládék kézműves előállítására és a csokoládékészítők végtermék feletti kontrolljára.

Ha nagyon leegyszerűsített és lényegre törő definícióval szeretnénk élni, akkor azt mondhatjuk, hogy a Bean-To-Bar csokoládé olyan csokoládé, mely közvetlenül a kakaóbabból, egyetlen cég által készül. Ez a modell tulajdonképpen azt jelenti, hogy a csokoládékészítő a kakaóbabok teljes feldolgozási menetét ellenőrzi – egészen a babok megvásárlásától kezdve a kész csokoládék elkészüléséig. Tehát a készítő kontrollálja, hogy milyen babokból készül majd a csokoládé, milyen pörkölési idővel és hőfokon, beállítja a konsírozási időt, a kakaómassza selymességét és összetételét, stb.
A Bean-To-Bar csokoládékészítők mindig nagyon ügyelnek arra, hogy csakis a legjobb minőségű kakaóbabokat dolgozzák fel - ez sokszor azzal jár, hogy csak területszelektált babokat használnak fel egy-egy csokoládémassza elkészítéséhez, szemben a nagy gyárakkal, melyek sokszor úgynevezett „blended” babkeverékekből dolgoznak, melyekben többféle típusú és különböző helyekről származó kakaóbab is előfordulhat.

Szemben a Bean-To-Bar csokoládékészítővel a Tree-To-Bar csokoládékészítő nemcsak a kakaóbabok feldolgozását végzi, hanem saját maga termeszti és szüreteli a kakaógyümölcsöket, majd készíti el belőlük a csokoládét. Tehát a csokoládékészítés teljes folyamatát kontrollálja, egészen a kezdetektől a végtermék elkészüléséig.
Mindkét modell esetében az elsődleges hangsúly, szemben a nagy gyárakkal, nem a mennyiségen, hanem a minőségen van. Az egész feldolgozási folyamatot kézzel végzik el, ezáltal nemcsak magas minőségű, hanem különleges és teljesen egyedi csokoládék készülnek.

A Bean-To-Bar és a Tree-To-Bar modell értelmezhető egyfajta mozgalomként is válaszul a sokszor nagyon méltánytalan kakaókereskedelemre és a termelők kizsákmányolására. Mivel nagyon fontos a magas minőség, ezért a csokoládékészítők nagyon szoros kapcsolatot ápolnak a termesztőkkel és a helyi munkásokkal, valamint egyre jobban törekednek a méltányos kereskedelem, a „Fair Trade” megteremtésére. Ebbe beletartozik az is, hogy a tisztességes kereskedelem jegyében felárat (általában + 10 %-ot) fizetnek a termesztőknek az áruért, hogy ezzel jobb körülményeket és magasabb jövedelmet tudjanak nekik biztosítani.

A Bean-To-Bar és a Tree-To-Bar csokoládékészítés kínál egyfajta megoldást a csokoládékészítésben jelen lévő gazdasági, társadalmi és technikai problémák megoldására. Általa a fogyasztók nemcsak nagyon magas minőségű csokoládét kapnak, hanem a fenntarthatóságot is növelik azáltal, hogy a termelők és a készítők nagyon szoros együttműködésben és méltányos kereskedelemi modellben dolgoznak együtt.

Ha szeretnétek megtudni még több érdekességet a kakaófeldolgozás menetéről, akkor gyertek el valamelyik csokoládékészítő tanfolyamunkra, ahol nemcsak még több elméleti tudást adunk át, hanem meg is kóstolhattok különböző termőterületekről származó kakaóbabokat!

A tanfolyamokra egyénileg és csoportosan is tudtok jelentkezni, illetve ajándékutalványt is tudtok vásárolni!

 

Galéria