A csokoládé eredete - az ősi kakaóital

A csokoládé szeretete több ezer éves múltra nyúlik vissza.
Amerika őslakói például már 3500 évvel ezelőtt is feldolgozták a kakaóbabokat és ízletesitalt készítettek belőle.
Eleinte a kakaótermés húsát, később pedig már a babokat is megőrölték és valamilyen folyadékba keverték.
Közép-Amerika legnagyobb kakaófogyasztó civilizációi közül a legtöbbet az aztékokról tudunk.

A fűszeres italt az istenek eledelének tartották és mágikus erőt tulajdonítottak neki. Csak az uralkodó elit tagjai fogyaszthatták és ők is csupán vallási és más fontos ünnepek alkalmával.

De hogyan is készült ez az ősi mágikus erővel bíró ital?  

  • A babokat szüretelés után kiszedték a kakaógyümölcsökből,majd egy lapos cserépedényben tűz fölött megpörkölték.
  • A megpörkölt baboknak eltávolították a héját,majd kövek segítségével megőrölték. Mivel az őrlés hőt termelt, hosszas munka után a babokban lévő kakaóvaj olvadásnak indult és így kialakult a kakaómassza.
  • Ehhez a masszához vaníliát, chilit, virágokat és egyéb fűszereket adtak, majd felöntötték forró vízzel és kukoricadarával sűrítették.
  • A legfinomabb kakaóitalok tetején sűrű hab képződött, ennek eléréséhez oda-vissza töltögették az italt a cserépedényekben.

 

A mai forró csokoládék már sok mindenben eltérnek ettől az ősi recepttől, ha viszont egy kicsit messzebbre utazunk, még ma is találunk olyan helyeket, ahol az ősi módszerek és receptek szerint készítik a kakaóitalt.

Amikor tavaly januárban St. Lucia szigetén jártam, nekem is volt alkalmam elsajátítani az ősi kakaóital készítés mesterségét. Egy helyi kreol család segítségével, autentikus módszerekkel készítettünk coco stickeket, amiket ha forró italba reszelünk, el is készül a kakaóitalunk.
Mi fahéjat, csillagánizst és szerecsendiót, gyömbért és babérlevelet használtunk a fűszerezéséhez, és egy kis sűrített tejet + nádcukrot az édesítéshez.

Ha Ti is is kíváncsiak vagytok arra, hogy milyen is ez a mágikus tulajdonságokkal felruházott ital, amiért már több ezer évvel ezelőtt is rajongott az emberiség, akkor a webshopunkon keresztül tudtok rendelni tőlünk St. Lucia szigetéről származó coco stickeket.

Galéria