Ahogy bekerülnek a kakaóbabok a gyárba, megkezdődik a feldogozásuk. Első lépésként a csokoládékészítők ellenőrzik a babok minőségét – átvizsgálják, hogy nem maradt-e rajtuk valamilyen szennyező anyag, penész vagy valamilyen rovar általi kár. Mivel a babokat sokszor a szabad ég alatt szárítják ki, ezért könnyedén előfordulhat hogy közéjük keveredik valamilyen ág, kavics vagy akár rovar is, így fontos őket nagyon alaposan átvizsgálni.
A selejtes babokat eltávolítják, az épeket pedig igyekeznek méret alapján minél jobban szétválogatni. Erre azért van szükség, hogy majd a későbbi pörkölés során a babok egyenletesen pörkölődjenek meg.
A szétválogatásra többféle technika is létezik:
A nagyobb csokoládégyárakban a fenti 3 technikát együttesen alkalmazzák – a legmodernebb gépek képesek egyszerre méret alapján elkülöníteni, átválogatni és megtisztítani is a babokat.
Miután a babokat átválogatták, ahhoz, hogy a káros mikroorganizmusokat elpusztuljanak, sterilizálni kell őket. Ezt több gyárban is két lépésben végzik el: a pörkölés előtt, illetve magával a pörköléssel. Az első fázisban a babokra nagy nyomású gőzt engednek, ami nagyrészt már sterilizálja a babokat.
Ez után következik a pörkölés, melynek során még inkább elpusztul minden káros mikroorganizmus, így a babok fogyasztása már nem jár semmilyen kockázattal.
Az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvend pörkölés nélküli, a nyers babok és a belőlük készülő „nyers csokoládé” fogyasztása. Ezt a módszert leginkább a kis manufaktúrák alkalmazzák. Az így feldolgozott babok íze egészen más, és a babok tápanyagtartalma is jóval magasabb a hőkezelés hiányának következtében.
Nagyon fontos viszont, hogy ha nyers csokoládét fogyasztunk, akkor azt csakis olyan termelőtől vásároljuk, aki garantálja, hogy a babok teljesen vegyszermentes környezetből származnak! Ezzel elkerülhetjük, hogy valamilyen káros anyagot vigyünk be a szervezetünkbe.
Ha szeretnétek megtudni még több érdekességet a kakaófeldolgozás menetéről, akkor gyertek el valamelyik csokoládékészítő tanfolyamunkra, ahol nemcsak még több elméleti tudást adunk át, hanem meg is kóstolhattok különböző termőterületekről származó kakaóbabokat!
A tanfolyamokra egyénileg és csoportosan is tudtok jelentkezni, illetve ajándékutalványt is tudtok vásárolni!