A fehércsokoládé nyomában – Hogyan és miből készül, és egyáltalán nevezhető-e csokoládénak?

Egy állandó dilemma, hogy a fehércsokoládét nevezhetjük-e ténylegesen csokoládénak, ugyanis egyáltalán nem tartalmaz kakaómasszát, ami a csokoládé egyik legértékesebb és legegészségesebb összetevője. De ha ez hiányzik belőle, akkor mi az, ami összetartja ezt a sokak által kedvelt édes és selymes finomságot?

A ruby csokoládé után a fehér csokoládé a második legújabb csokoládé típus, ugyanis csak 1930-ban kezdték meg a gyártását. Az ötlet úgy született, hogy a kakaópor előállítása során rengeteg visszamaradt kakaóvaj keletkezett, amit szerettek volna kreatívan felhasználni a gyártók. Mivel a fehércsokoládé még nyomaiban sem tartalmaz kakaómasszát, ezért szigorúan véve nem tekinthető csokoládénak. Az ok, ami miatt azonban mégis a csokoládék közé sorolják, az a kakaóbabok másik értékes összetevője, a kakaóvaj. Mivel a kakaóvajnak önmagában nincs igazán íze, ezért ahhoz, hogy a végeredmény finom legyen, cukrot és tejport adnak hozzá.

A jó minőségű klasszikus fehércsokoládé összetevői általában így alakulnak: a massza 35%-a kakaóvaj, 20-30%-a tejpor és 35-45%-a valamilyen cukor. Természetesen itt sem mindegy, hogy milyen minőségű a kakaóvaj, és rengeteget számít a tejpor minősége és zsírossága is, nem beszélve a cukorról. Az édesítéshez a leggyakrabban nádcukrot használnak, de egyre inkább elterjedtek az alternatív édesítők is, mint például a kókuszvirág cukor. A jó minőségű fehércsokoládé színe a halvány elefántcsont- és a világos aranyszín közé esik – ez leginkább a tejpor és a cukor minőségétől függ.

A fehércsokoládé egyik legnagyobb előnye, hogy nagyon könnyedén ízesíthető és színezhető, éppen ezért a gyártók nagyon sokszor tesznek hozzá valamilyen plusz ízesítőanyagot is. A piacon számtalan gyümölcs ízű fehércsokoládé megtalálható, azonban mi is könnyedén a kezünkbe vehetjük az irányítást, és elkészíthetjük a saját ízesített fehércsokoládénkat mindenféle mesterséges hozzávaló nélkül.
Ha egy kicsit rámelegítünk a sütőben a fehércsokoládénkra (itt nagyon fontos, hogy jó minőségű, azaz kakaóvajjal és nem pálmazsírral készült fehércsokoládéval dolgozzunk), akkor a benne lévő cukor viszonylag gyorsan és alacsony hőfokon karamellizálódni kezd. A karamellizálás következtében a csokoládé színe és íze is a karamellre hasonlít majd, amit még tovább fokozhatunk, ha hozzáadunk egy csipet tengeri sót is a masszához. A sütőben való karamellizálás a pontos leírását az alábbi linkre kattintva éritek el: https://www.davidlebovitz.com/caramelized-white-chocolate/

Különböző fűszerekkel, magkrémekkel és liofilizált gyümölcsökkel is remekül ízesíthetjük és egyben színezhetjük is a csokoládénkat. Ha természetes hozzávalókkal szeretnénk rózsaszín csokoládét készíteni, akkor használhatunk például liofilizált gyümölcs- vagy akár céklaport is az olvasztott csokoládéhoz. Kurkumával nagyon vibráló sárga, matcha tea porral pedig gyönyörű élénkzöld színű csokoládét tudunk készíteni, de ha a magkrémek felé vennénk inkább az irányt, akkor használhatunk akár tökmag- vagy pisztácia krémet is a zöld csokoládé megalkotásához, a végeredmény minden esetben elképesztően finom lesz! :)
Ha szürke, vagy fekete csokoládét szeretnénk alkotni, akkor ezt egy kevés szénporral vagy tintahal tintával tudjuk megtenni.

A lényeg, hogy jó minőségű csokoládét használjunk és legyünk nyugodtan kreatívak- ne féljünk a kísérletezéstől, viszont azzal minden esetben számoljunk, hogy ha természetes alapanyagokkal színezünk, akkor az alapanyagok íze is visszaköszön majd a csokoládéban. Ha ez nagyon zavarna minket, akkor pedig használjunk olyan speciális ételfestékeket, amelyek kakaóvajban oldódnak. Ezeket már a nagyobb cukrászkellék boltokban is be tudjuk szerezni, de a gourmet boltok polcain is megtalálhatóak, úgyhogy alkotásra fel! :)

Ha szeretnétek megtudni még több érdekességet a fehércsokoládéról, akkor gyertek el valamelyik csokoládékészítő tanfolyamunkra, ahol nemcsak még több elméleti tudást adunk át, hanem el is készíthetitek a saját csokoládé válogatásaitokat az általatok megálmodott ízekben!

A tanfolyamokra egyénileg és csoportosan is tudtok jelentkezni, illetve ajándékutalványt is tudtok vásárolni!

 

Galéria