A kakaófa gyümölcse és szüretelése

A kakaógyümölcsök első ránézésre talán leginkább egy amerikai focilabdára hasonlítanak, mind a formájukat, mind pedig a méretüket tekintve.
Fajtától függően változatos színekben pompáznak; akad köztük sárga, vöröses, lila és zöld színű is. Egy gyümölcs általában 20-30 cm hosszú és 10-15 cm átmérőjű. Formájukat tekintve akad köztük hosszúkásabb és kerekebb is.
A kakaógyümölcsök érdekessége még, hogy nem az ágak végén csüngnek, hanem közvetlenül a fák törzsén nőnek (törzsön termők). Évente általában kétszer szüretelik őket, de vannak olyan helyek is, ahol a kakaófák egész évben hoznak szüretelni való termést.

Hagyományosan 3 fajtába sorolják őket: criollo, forastero és trinitario az elnevezésük. A világon a legtöbb csokoládé a forastero típusú kakaóbabból készül, ugyanis ennek a legnagyobb a hozama, viszont éppen e miatt ez is a legkevésbé ízletes. Sokan a criollo fajtát tartják a legízletesebbnek a 3 közül, azonban általánosságban mégis az mondható, hogy a kakaó fajtája sokszor kevésbé fontos az íz szempontjából, mint a talaj minősége és az éghajlat, valamint a csokoládétermesztő és a készítő szakértelme.
A világ 2 legnagyobb kakaóexportőre Elefántcsontpart és Ghána, innen származik a kakaóbabok több, mint fele. A legelterjedtebb kakaófajta ezeken a területeken a trinitario és szinte az összes itt termesztett kakaó tömeggyártott, kommersz csokoládékba kerül.

Az érett gyümölcsök azonnal szüretelhetőek, ilyenkor azonban nagyon óvatosan kell eljárni, nehogy megsérüljön a fa kérge. A következő termés során ugyanis ugyanott fognak majd nőni a virágok és a gyümölcsök.
A helyi munkások legtöbbször macsétát használnak ehhez a folyamathoz, így egy mozdulattal könnyedén le tudják vágni az érett gyümölcsöket.
Ha ezzel megvannak, kettévágják a gyümölcsöket és kiszedik belőlük az értékes kakaóbabokat az őket körülvevő gyümölcshússal együtt. Egy kakaógyümölcsben körülbelül 25-50 db kakaóbab található.

A jó minőségű, friss babok kemények, az őket körülvevő gyümölcshús pedig világos színű. Utazásaim során több alkalommal is volt már lehetőségem a friss kakaóbabok kóstolására, és azt kell mondjam, hogy egyáltalán nem nevezhetőek finomnak, ugyanis elképesztően keserűek. Az őket körülvevő gyümölcshús viszont már annál ízletesebb, ugyanis édeskés íze van - engem leginkább a licsire emlékeztett.
Fontos, hogy a leszüretelt kakaógyümölcsökből egyből el kell távolítani a babokat és a terméshúst, különben hamar rohadni kezdenek.
Az eltávolított gyümölcshéjakat nem használják fel a kakaófeldolgozás során, általában állati takarmányként vagy komposztként végzik.

Ha szeretnétek megtudni még több érdekességet a kakaófeldolgozás menetéről, akkor gyertek el valamelyik csokoládékészítő tanfolyamunkra, ahol nemcsak még több elméleti tudást adunk át, hanem meg is kóstolhattok különböző termőterületekről származó kakaóbabokat!

A tanfolyamokra egyénileg és csoportosan is tudtok jelentkezni, illetve ajándékutalványt is tudtok vásárolni!

 

Galéria