A kakaógyümölcs egyik rokona, a kupuazu

A kupuazu vagy más néven Theobroma grandiflorum a kakaó közeli rokona, éppen ezért számtalan hasonlóság jellemzi őket. A terméséből kinyert vaj olyannyira hasonlít a kakaóvajhoz, hogy egyes gyártók kakaó helyettesítőként is használják.

A kakaó (Theobroma cacao) a mályvafélék alcsaládjának tagja. Ennek a növénycsaládnak még további 2 tagja van: az egyik a kupuazu (Theobroma grandiflorum), a másik pedig a mokambó (Theobroma bicolor). Elsőként vizsgáljuk meg a kupuazu felépítését és vessük össze a kakaóval.

A kupuazu egy Amazóniában őshonos faj, amely jóval magasabbra megnő, mint a kakaófa – elérheti akár a 20 méteres magasságot is. Virága nagyon hasonlít a kakaófa virágához, azonban méretét tekintve jóval nagyobb – éppen ezért nagyvirágú kakaóként is szokták nevezni. Termése bogyótermés, melynek mérete jóval nagyobb, formája pedig kerekebb és tömzsibb, mint egy kakaógyümölcs. Első ránézésre azonban könnyedén össze lehet őket keverni.
Ha kettévágunk egy kupuazut, akkor akárcsak a kakaógyümölcsök esetében, itt is egy fehér színű, édeskés és nyálkás gyümölcshús fogad minket. Ebben a gyümölcshúsban találhatóak meg a kupuazu magok, melyekből sajtolás segítségével ki tudják nyerni az értékes kupuazu vajat.
A kupuazu gyümölcshúsa jóval édesebb, mint a kakaógyümölcsé, éppen ezért gyakran készítenek belőle édességeket, illetve használják természetes édesítőként különböző süteményekhez. Erjesztéssel likőrt is tudnak belőle készíteni

A magokban található kupuazu vajat elsősorban a kozmetikaiparban használják fel. Rengeteg natúr kozmetikumnak az alapja, ugyanis egy olyan természetes lágy és tápláló puhítószer, ami rendkívül jól hidratál a benne található jótékony zsírsavaknak köszönhetően.
A rengeteg hasonlóságnak köszönhetően a kupuazu vaj remek alternatívája lehet a kakaóvajnak is - elsősorban fehércsokoládé készítéséhez szokták felhasználni, ezzel fokozva a csokoládé lágyságát és selymességét.

Galéria