A nagy klasszikus, a rumos trüffel

A trüffel alapja, akárcsak a bonbon tölteléke, a krémes és gazdag ganache, melyet bármilyen fűszerrel, alkohollal, gyümölcspürével, vagy éppen magkrémmel tehetünk még különlegessebbé és ízletesebbé. Ebben a bejegyzésben a klasszikus kakaóporba hempergetett rumos trüffel hozzávalóit és elkészítési menetét osztjuk meg veletek.

Az édességek elkészítéséhez alapvetően semmilyen profi cukrászeszközre sem lesz szükségetek, azonban ha lapul otthon esetleg egy habzsák, akkor az most jól jön. Ha esetleg nincs otthon, akkor se keseredjetek el – remekül ki tudjátok váltani egy erősebb falú uszonnás zacskóval is. :)
A sokat emlegetett ganache krém, ami az egész édességnek a lelke, tulajdonképpen egy csokoládés tejszínes krém, amit számtalan módon be tudunk ízesíteni. A rumos trüffelhez 2-féle csokoládét is fel fogunk majd használni, hogy még lágyabbá tegyük a végeredményt – az étcsokoládéhoz kerül majd tejcsokoládé is.

Hozzávalók kb. 35 db trüffelhez:

  • 100 gramm tejcsokoládé
  • 125 gramm étcsokoládé
  • 70 gramm habtejszín
  • 50 gramm rum
  • 80 gramm szobahőmérsékletű vaj
  • 200 gramm kakaópor a hempergetéshez

 

Szükséges eszközök:

  • habzsák
  • zsírpapír

 

Elkészítés:

  • egy nagyobb méretű tálban keverjük össze az ét- és a tejcsokoládét – ha nem csokoládépasztillát, hanem táblás csokoládét használunk, akkor előtte daraboljuk fel őket kisebb darabokra
  • forraljuk fel a tejszínt – ezt megtehetjük lábasban, vagy akár mikróban is (hőálló műanyag tálat használjunk!)
  • öntsük rá a forró tejszínt a csokoládéra, és kevergessük addig, amíg a csokoládé teljesen fel nem olvad
  • hagyjuk, hogy a krém szobahőmérsékleten langyosra hűljön, majd keverjük hozzá a rumot
  • a keveréket pihentessük további 6 órán keresztül szobahőmérsékleten
  • a szobahőmérsékletű vajat verjük fel kissé habosra, majd keverjük hozzá a krémhez egy spatula segítségével
  • az egész ganache krémet töltsük be egy habzsákba, majd terítsünk egy zsírpapírt egy nagyobb tepsire, és adagoljunk ki kb. 35 darab, 2,5 cm nagyságú golyókat a papírra
  • pihentessük még további 2 órát a trüffel golyókat szobahőmérsékleten, hogy a krém teljesen „meghúzzon”, és a golyók formázhatók legyenek
  • a kezünk segítségével, gyors mozdulatokkal dolgozva formázzunk szabályos golyókat, majd hempergessük be őket kakaóporba

 

Az elkészült trüffeleket nem szükséges hűtőben tárolnunk, inkább tegyük őket egy légmentesen lezárható dobozba a kamrába, és 1 héten belül fogyasszuk el őket!

Ha kedvet kaptatok a trüffelek elkészítéséhez és szeretnétek hozzá prémium minőségű csokoládé pasztillát vásárolni, akkor irány a webshop!

 

Galéria

Referenciák