A világ egyik legrangosabb csokoládé versenye, az International Chocolate Awards

A világ egyik legrangosabb nemzetközi csokoládé versenye, az International Chocolate Awards már 2012 óta díjazza a legjobb kézműves csokoládékat. A versenyben részt vevő termékek pontozása több körben zajlik, a bírák pedig nagyon szigorú szempontrendszerek alapján ítélik meg a csokoládékat. Egy ilyen világversenyen ugyanis nem elég, ha egy csokoládé finom - a külcsínre és az összetevőkre is nagy hangsúlyt kell fektetni.

Ebben a cikkben szeretnénk veletek megosztani néhány érdekességet a szabályokról és a zsűrizés menetéről, valamint a pontozási szempontokról.
Mivel a zsűri többféle kategóriában is várja a jelölteket, ezért egy csokoládékészítő akár 20-féle különböző termékkel is nevezhet a versenyre. A meghirdetett kategóriák a következők:

  • táblás csokoládék – itt lehet sima és ízesített csokoládéval is jelentkezni, illetve akár töltöttel is
  • csokoládé italok – kakaóitalok ét-, tej- és fehércsokoládéból, kakaó teák, valamint kakaóval készülő italok és likőrök
  • - töltött bonbonok és pralinék - ganache/trüffel alapú (ét, tej, fehér, és ezek kombinációja) töltelékek, mag alapú töltelék (nugátos bonbonok, marcipánok, egész magvakkal készült drazsék), karamellek (ét, tej, fehér és ezek kombinációi), gyümölcsös bonbonok (gyümölcskrémek és zselék, csokoládéba vont gyümölcsök) valamint cukor-vagy vajkrémmel készült bonbonok

 

Mivel a csokoládék minősége az egyik legfontosabb szempont ebben a versenyben, ezért a bírák már a nevezési feltételekbe is belefoglalják azokat az alap kritériumokat, amelyeket minden csokoládékészítőnek figyelembe kell vennie. Többek között kikötik például azt is, hogy legalább hány százalékos kakaótartalommal kell rendelkeznie a különböző csokoládéknak. Az étcsokoládé esetében a minimális elvárt kakaó szárazanyag tartalom a táblás csokoládéknál és a bonbon burkoknál 60%, míg a töltelékek esetében csupán 55%. A tejcsokoládénál ez a szám minimim 30%, a fehércsokoládénál pedig 25%.

A másik legfontosabb kitétel az, hogy csakis természetes összetevőket tartalmazó csokoládékkal lehet nevezni a versenyre. A hidrogénezett növényi zsírok, mint pl. a pálmazsír, egyáltalán nem engedélyezettek a verseny során a kakaóvaj helyettesítésére sem! Ami a további összetevőket érinti: vaníliából csakis természetes kivonatot tartalmazhatnak a csokoládék és a cukrok esetében sem megengedettek a mesterséges verziók – tehát csak a nádcukor, a répacukor, a glüköz, a fruktóz és egyéb természetes alternatív édesítők engedélyezettek, a mesterséges cukorszármazékok, mint példul a maltitol, tiltólistásak.

Továbbá a mesterséges színezékek sem engedélyezettek – ez alól egyetlen kivétel van csupán: a csokoládék dekorálásához használt transzferfóliák és a színezéshez használt kakaóvaj keverékek tartalmazhatnak mesterséges színezőanyagokat, de ezeket is külön fel kell tüntetnie a készítőknek.

Az értékelést egy 6-8 tagból álló szakmai zsűri végzi, melyben akadnak állandó és ideiglenes tagok is. Minden zsűritag vakon kóstol, azaz nem tudhatja, hogy melyik csokoládékészítő művét kóstolja éppen, ezzel is kizárva a részlehajlást. A pontozás előre meghatározott szempontok alapján történik, melynek során nemcsak az ízre fókuszálnak, hanem a külcsínyt is figyelembe veszik – mennyire fényes és szép a csokoládé felszíne, vannak-e levegőbuborékok, mennyire vastag egy-egy csokoládé réteg, stb. A pontozás 3 körben zajlik. Az elsőben egyelőre még csak kiválasztják azokat a csokoládékat, amelyek a leginkább megütik a mércét. A második körben már pontozzák is őket, majd a harmadik körben az összes bíra bevonásával kiválasztják közülük kategóriánként a 3 legjobbat.

Minden kategórián belül kihirdetnek egy arany-, egy ezüst- és egy bronzérmest, az értékelést pedig minden versenyzőnek elküldik elektronikus formában.

Néhány évvel ezelőtt mi is jelentkeztünk a manufaktúrával az International Chocolate Awards versenyre, és több bonbonunkkal is szép eredményt értünk el. A zsűri a zölddió likőrös bonbonunkat ezüstéremmel, a gorgonzola sajtos és a sajmeggy pálinkás bonbonunkat pedig bronzéremmel jutalmazta.

 

Ha Ti is szívesen belekóstolnátok a csokoládékészítők életébe, akkor gyertek el valamelyik tanfolyamunkra, ahol nemcsak még több elméleti tudást adunk át, hanem el is készíthetitek a saját csokoládé különlegességeiteket az általatok megálmodott ízekben!

 

A tanfolyamokra egyénileg és csoportosan is tudtok jelentkezni, illetve ajándékutalványt is tudtok vásárolni!