A világ legnagyobb kakaóexportőrei – Elefántcsontpart és Ghána

A világ két legnagyobb kakaóexportőre Elefántcsontpart és Ghána, ami azt jelenti, hogy ezek az országok látják el a világ összes kakaótermesztésének körülbelül 2/3-át.

Ez mennyiségekre levetítve a következőképpen néz ki: Elefántcsontparton évente körülbelül 1 496 860 tonna, Ghánában pedig 797 420 tonna kakaót termelnek ki évente! Ezek olyan magas számok, hogy elképzelni sem lehet őket.
Ennek ellenére igen meglepő, hogy a kakaótermesztés csak viszonylag későn, csupán az 1800-as években vált ilyen fontossá ezekben az országokban. Az ültetvények rohamos elterjedése a gyarmatosításnak volt köszönhető – a francia gyarmatosítók ugyanis egyre több bevételre törekedtek a régióban.

Mivel ilyen óriási mennyiségű kakaót nem lehet a legmagasabb minőségben előállítani, ezért ezeken a területeken főként a leginkább strapabíró és legkevésbé karakteres forastero típusú kakaó terjedt el. Ez ellenáll ugyanis a leginkább az időjárási viszontagságoknak és a különböző betegségeknek. A hozam növelése érdekében még így is nagyon sokszor használnak műtrágyát és gyomirtót, hogy kielégítsék a kakaó iránti egyre növekvő keresletet.
Szinte az összes itt termesztett kakaó tömeggyártott, úgynevezett kommersz csokoládékba kerül bele. Mindkét országban jellemzően kis családi ültetvényeken zajlik a termesztés - több ezer kis kakaóültetvény található mindkét országban. A kakaó népszerűségének ellenére sajnos egyáltalán nincs megbecsülve a termesztők munkája – Elefántcsontparton átlagosan mindössze fél dollárt keresnek a termesztők és még mindig eléggé elterjedt a gyerekmunka. Ghánában valamivel jobb a helyzet egy központi szabályozásnak köszönhetően – itt „már” napi 0,84 dollárt is keresnek egy napon a termesztők.

Mivel a globális felmelegedés hatására egyre szélsőségesebb az időjárás az ültetvényeken is, a termés nagyon sokszor kárba veszik a termelők rengeteg befektetetett munkájával együtt. Jelenleg mindkét ország fő exportcikke a kakaó, éppen ezért egyre aggasztóbbak a romló körülmények.

Ha szeretnétek megtudni még több érdekességet a kakaófeldolgozás menetéről, akkor gyertek el valamelyik csokoládékészítő tanfolyamunkra, ahol nemcsak még több elméleti tudást adunk át, hanem meg is kóstolhattok különböző termőterületekről származó kakaóbabokat!

A tanfolyamokra egyénileg és csoportosan is tudtok jelentkezni, illetve ajándékutalványt is tudtok vásárolni!

 

Galéria