Az afrikai kakaótermesztés csúcsa – a madagaszkári csokoládé

Bár Madagaszkáron mindössze 7260 tonna kakaót termelnek évente, ami a világ éves kakaótermésének csak kevesebb, mint 1%-át teszik ki, a sziget mégis méltán híres az első osztályú kakaójáról. A madagaszkári babok jellegzetesen gyümölcsös, savanykás ízüknek köszönhetően a világ egyik legkedveltebb alapanyagának számítanak a kézműves csokoládékészítők körében és nekünk is ez az egyik nagy kedvencünk.

Ahogy Afrika többi részére, Madagaszkárra is csak az 1800-as években telepítették be a kakaót a gyarmatosítók, amit a termékeny folyóvölgyekben kezdtek el termelni. A termesztés már a 19. században, a francia gyarmati uralom alatt is virágzott ezen a területen, mára pedig már 15 ezer hektár kakaóültetvény található a szigeten. A legelterjedtebb kakaófajta a criollo és a trinitario, melyek a legjobb minőségű csokoládék alapanyagai.
Az itteni babok a termőföldnek és a környezeti hatásoknak köszönhetően jellegzetesen gyümölcsös, savanykás és enyhén édeskés ízjegyekkel rendelkeznek, melyek önmagában véve is nagyon finomak, de könnyedén kombinálhatóak bármilyen gyümölcsös töltelékkel.

A kakaót a mai napig kis családi ültetvényeken termesztik és szüretelik. Madagaszkár kivételes országnak számít a kakaóiparban, ugyanis a babok egy jelentős részét az országon belül dolgozzák fel és itt is készítenek belőle csokoládét. A szigeten két híres csokoládéüzem is található a Sambirano-völgyben, melyek közül az egyik, a Robert csokoládéüzem, főként a hazai piacra készít csokoládékat. Itt készül azonban a világhírű Chocolat Madagascar is, amely már számos nemzetközi és világverseny is rangos helyezéseket ért el. Az itt készülő csokoládék további sajátossága, hogy a termesztés és a gyártás során is nagy hangsúlyt fektetnek a méltányos munkakörülmények megteremtésére, így a munkások jóval magasabb bért kapnak a fáradozásaikért, mint Afrika sok már országában.

A másik nagy üzem a Cinagra, ahol a világhírű és többszörösen díjnyertes Menakao táblás csokoládékat is készítik. A Menakao csokoládékhoz ízesítéséhez szigorúan csakis helyi alapanyagokat használnak fel – például kesudiót, kókuszt és helyben termesztett vaníliát. Az alapanyagválasztás mellett a csokoládék csomagolásával is a helyi kultúra sokszínűségére is szeretnék felhívni a figyelmet, méghozzá azzal, hogy mindegyik típusú táblás csokoládé csomagolásán olyan helyi férfiakról és nőkről készült rajzok szerepelnek, akik különböző népcsoportokból származnak.

Ha szeretnénk megkóstolni ezeket a csokoládé különlegességet, akkor érdemes körbenéznünk olyan gourmet boltokban, amelyek jó nagy csokoládékínálattal rendelkeznek – mint például a Culinaris- , de a különböző kézműves csokoládéboltokban is jó eséllyel találkozhatunk már velük. Ha pedig mi magunk készítenénk madagaszkári csokoládéból táblás csokoládét, vagy akár bonbont, akkor néhány cukrászboltban már olyan csokoládépasztillát is tudunk vásárolni, ami Madagaszkárról származó kakaóbabokból készült.

Ha szeretnétek megtudni még több érdekességet a kakaófeldolgozás menetéről, akkor gyertek el valamelyik csokoládékészítő tanfolyamunkra, ahol nemcsak még több elméleti tudást adunk át, hanem meg is kóstolhattok különböző termőterületekről származó kakaóbabokat!

A tanfolyamokra egyénileg és csoportosan is tudtok jelentkezni, illetve ajándékutalványt is tudtok vásárolni!

 

Galéria