Csokoholizmus – a csokoládéfüggőség fizikai és lelki vetületei

Az a gondolat, hogy valaki lehet csokoládéfüggő, vagy ahogy viccesen nevezni szokták, „csokoholista”, az 1960-as években terjedt el. Azóta is számtalan kutatás vizsgálta, hogy vajon tényleg okozhat-e a csokoládé valódi függőséget, és ha igen, akkor fizikai vagy inkább lelki függőséről beszélhetünk?

Ahhoz, hogy közelebb kerüljünk a megoldáshoz, először is nézzük meg, hogy melyek azok az anyagok, amelyek elsősorban felelősek lehetnek a csokoládéfüggőségért.

A kakaóbabok számtalan olyan vegyületet tartalmaznak, amelyek bizonyítottan pozitívan befolyásolják az egészségünket és a hangulatunkat – ilyen például a triptofán, az anandamid és a feniletilamin is. Ezek azonban olyan kis mennyiségben fordulnak elő a csokoládéban, hogy hatásuk elenyésző. Ami viszont igen nagy mennyiségben található meg a kakaóbabokban, az a teobromin nevű kémiai vegyület, melynek szerkezete hasonlít a koffeinére, mindemellett pedig bizonyítottan pulzusemelő és érlazító hatással is rendelkezik. Míg a koffein viszonylag rövid idő alatt pörget fel minket, addig a teobromin hatása jóval lassabban és elnyújtottabban alakul ki. Ezen túl pedig elősegíti az endorfin, vagy „boldogsághormon” termelődését, ami még tovább fokozza jótékony hatását.

Mindamellett hogy ezek a vegyületek hatnak az agyra és enyhén addiktívak is lehetnek, olyan kis mennyiségben fordulnak elő egy adagnyi csokoládéban, hogy eléggé kicsi az esélye a tényleges fizikai függőség kialakulásának.
Persze ez attól is függ, hogy milyen magas kakaótartalmú csokoládét fogyasztunk. Egy magasabb kakaótartalmú (70-80%-os) csokoládé ugyanis jóval több teobromint tartalmaz, mint pl. egy tej-, vagy fehércsokoládé, nem is beszélve arról, hogy sokkal egészségesebb is, ugyanis jóval alacsonyabb a cukortartalma.

A kémiai reakciókon túl azonban jóval többről is szól a csokoládé!
Az, ahogyan a szánkban szép lassan megolvad és az ízek kiteljesednek, sokkal inkább az élvezetekről szól, mintsem a kémiai folyamatokról, ez pedig már könnyedén okozhat függőséget! A jó minőségű csokoládé elfogyasztása olyan élménnyel jár, amire újra és újra vágyni fogunk és bizony sokkal nagyobb szerepet játszhat a függőség kialakulásában, mint azt gondolnánk! :)

Ha szeretnétek egy fél napot eltölteni több kiló olvasztott csokoládé társaságában és próbára tenni a csokoládéfüggőségeteket, akkor gyertek el hozzánk valamelyik csokoládékészítő tanfolyamunkra és kóstoljatok korlátlan mennyiségű csokoládét! :)

A tanfolyamokra egyénileg és csoportosan is tudtok jelentkezni, illetve ajándékba is tudjátok adni az élményt!

Galéria