Csokoládé szuflé recept

Már nagyon régóta szerettem volna kipróbálni itthon a szuflé sütést, és nem is olyan rég sikerült hozzá speciális formákat is beszereznem, így már semmi sem állhatott az utamba! Habár ez a desszert csupán néhány összetevőből áll és nagyon gyorsan el is készül, mégis sokan tartanak tőle, ugyanis nagyon könnyű elrontani. Így hát mielőtt nekiláttam volna a kísérletezgetésnek, jó pár receptet átolvastam és igyekeztem minden tippet egybegyúrni.
Lássuk, mit sikerült kiderítenem a tökéletes szufléval kapcsolatban!

A jó szuflé titka az, hogy kellően habos és könnyű legyen a tésztája, a belseje pedig még folyós maradjon. Ehhez nagyon pontosan oda kell figyelnünk a sütési időre és hőfokra, de még elvileg az sem mindegy, hogy milyen technikát alkalmazva kenjük ki vajjal a formánkat. Először is vegyük sorra azokat a szempontokat, amik segítségünkre lehetnek a tökéletes szuflé elkészítésében:

  • nagyon fontos, hogy jó minőségű, lehetőleg bio vagy szabadtartású tojásokat használjunk, és a tojások szobahőmérsékletűek legyenek, amikor dolgozni kezdünk velük
  • a tojások szétválasztásánál nagyon figyeljünk oda arra, hogy a fehérjébe egyáltalán ne kerüljön a sárgájából, különben nem tudjuk kellően felverni
  • a felvert tojásfehérjét csak nagyon óvatosan forgassuk bele a masszába
  • a szuflé formákat szobahőmérsékletű vajjal kenjük ki: először a forma alját, majd pedig egy ecset segítségével az oldalát is, alulról-felfelé irányuló mozdulatokkal – ezzel a technikával elvileg megelőzhetjük, hogy a szuflék elferdüljenek
  • miután kivajaztuk a formát, hintsük meg a belsejét liszttel vagy porcukorral
  • a formákat ne töltsük teljesen tele a masszával, a tetejét pedig egyengessük el egy cukrászkés vagy sima kés segítségével
  • nagyon fontos, hogy ahhoz, hogy a szuflé szépen meg tudjon emelkedni, a formába töltés és egyengetés után a körmünk segítségével távolítsuk el a masszát a forma pereméről – így az nem ragad majd hozzá emelkedés közben sem
  • a sütőt jól melegítsük elő, és tegyünk bele egy tepsit is melegedni, majd erre tegyük majd rá a szuflé formákat – az alulról jövő közvetlen hőnek köszönhetően még magasabbra emelkednek majd meg a szuflék


Most pedig lássuk a receptet, ami a híres ausztrál cukrásztól, Kirsten Tibbalstól származik és amit még az eddig olvasottak alapján néhány plusz hozzávalóval és szemponttal kiegészítettem. A lenti arányokat betartva 8 adagnyi szuflét tudunk majd elkészíteni.
Amire szükségünk lesz:

  • 8 db 150 ml-es szuflé forma
  • egy tepsi, amire majd rárakjuk a sütőben a formákat
  • robotgép


Hozzávalók a szufléhoz:

  • olvasztott vaj a formák kikenéséhez
  • porcukor a formák meghintéséhez
  • 35 gr sótlan vaj
  • 40 gr búzaliszt
  • egy csipet só
  • 190 ml tej
  • 35 gr porcukor
  • 135 gr jó minőségű étcsokoládé (akár 70%-os is)
  • 80 gr tojássárgája (kb. 4 db tojás)
  • 125 gr tojásfehérje (kb. 5 db tojás)
  • 0.5 teáskanál borkősav (elhagyható, ha nincs otthon)
  • porcukor a szuflék díszítéséhez


Elkészítés:

  • készítsünk elő 8 db szuflé formát: kenjük ki őket szobahőmérsékletű vajjal és hintsük meg vékony rétegben a belsejüket porcukorral (a felesleget ütögessük ki belőle)
  • keverjük össze a vajat, a lisztet és a sót a kezünkkel, úgy hogy egy egybefüggő tésztát kapjunk belőle
  • öntsük a tejet és a porcukrot egy lábasba és óvatosan forraljuk fel őket
  • miután felforrt a tej, csavarjuk le a minimumra a hőmérsékletet, majd adjuk hozzá a tejhez az előzőleg összekevert lisztes vajas tésztakeveréket és egy habverő segítségével melegítsük össze őket 3 percig, vagy amíg a tészta teljesen fel nem oldódik a tejben – ilyenkor a keveréknek sűrű és kissé gumis állaga lesz
  • adjuk hozzá a keverékhez a csokoládédarabokat és a tojássárgájákat és kevergessük addig, amíg a csokoládé teljesen fel nem olvad és az egész jól össze nem keveredik, majd húzzuk le az egészet a tűzről
  • ehhez fokozatosan adagoljuk hozzá a porcukrot és verjük tovább addig, amíg szép fényes habot nem kapunk
  • egy kanál segítségével töltsük meg a keverékkel az előkészített szuflé formákat, de ügyeljünk arra, hogy ne töltsük őket teljesen meg – hagyjunk a végén egy pár mm-es peremet
  • amint kivettük a sütőből a szuflékat, rögtön tálaljuk is őket, a tetejüket pedig hintsük meg egy kis porcukorral

 

Ha kedvet kaptatok a recept kipróbálásához és szeretnétek hozzá prémium minőségű csokoládé pasztillát vásárolni, akkor irány a webshop!

 

 

Galéria

Referenciák