Csokoládétorta recept csokirajongóknak

*** Csokimánia torta ***

Mindig is tudtam, hogy azért volt némi szerepe a csokoládénak abban, hogy a férjem engem választott élete párjának.

Születésnapjára egy olyan csokoládétortát rendelt, amihez azt fűzte hozzá, hogy annyi csokoládét tegyek bele, amennyit csak egy őrült tenne. Hát megkaptam a leckét, de nem fogott ki rajtam a kérése!

Elővettem hát egy korábbi kakaós piskóta receptemet, amit még olaszországi szakácskodásom alatt tanultam, lefeleztem a piskóta mennyiséget, és egy csokoládékrém receptet, ahol megdupláztam a csokimennyiséget. Így 4x-es adag csokoládé jutott arányaiban a piskótához.

Szívesen megosztom veletek a receptet, hátha nektek is van olyan rokonotok, aki hasonló csokiőrült, és örülne, ha meglepnétek vele.

Íme az eredeti kakaós piskóta recept (egész adag-nagy tortához)

 

HOZZÁVALÓK:

230 g puha vaj, 100 g porcukor, 8 db tojás, 50 g kakaópor, 200 g liszt, 12 g sütőpor, 100 g kristálycukor, 1 db citrom héja

 

LÉPÉSEK:

  • vaj+porcukor+citrom héja egyben robotgéppel összekeverem, és a tojások sárgáit egyesével hozzácsurgatom
  • tojásfehérje+kristálycukor+pici csipet só keményre verem
  • liszt+sütőpor+kakaópor összekeverem

több lépésben összekeverem az egészet, de óvatosan, hogy ne törjön össze a hab. A vajas alaphoz szórok kicsit a lisztes keverékből, kicsit a felvert habból, és addig ismétlem, míg elfogynak a hozzávalók.

A kapcsos tortaformát kivajazom, lisztezem, beleöntöm a tésztát, és kb. 170 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütöm, tűpróbával ellenőrzöm. Ha megsült, rögtön leválasztom a formáról, és rácsra teszem hűlni. Ha teljesen kihűlt, 3 egyforma vastag szeletre osztom, hogy ezek közé kenhessem a krémet.

Mentes verzióban is elkészíthető, cukor helyettesíthető kókuszvirágcukorral, a liszt kölesliszttel, a vaj kókuszzsírral, a tojást egyelőre nem tudom mással helyettesíteni.

 

CSOKIKRÉM ELKÉSZÍTÉSE:

A krémhez sok csokipasztillára van szükség, kb 500 grammra, ami természetesen bármilyen táblás csokival is helyettesíthető - otthon elfekvő csokoládékészletekből is pótolható.

A nagy tortához kb 5 tábla csokira lesz szükségetek, ha ti is töményen szeretitek

Ezt megolvaszthatjátok tejszínnel vagy pedig mentes verzióban vízzel. Bevallom, az utóbbi időben én vízzel szoktam, valahogy sokkal jobban érvényesül a csoki karaktere, persze ez csak akkor előny, ha tényleg jó minőségű a csoki.

Olyan állagú kell, hogy legyen, hogy ne folyjon le (kicsit pudingszerű legyen). Mindenképp hűljön ki, mielőtt kennétek a rétegeket. Lehet bele keverni felvert tejszínhabot is, ekkor mousse lesz belőle, illetve e helyett kis puha vajat is lehet belekeverni, ettől selymesebb lesz a krém.

+ A piskóta és a ganache rétegek közé lehet becsempészni magkrémeket, karamellizált ostyát, lekvárokat, gyümölcszselé rétegeket, marcipánt...

Mi most mogyoró-mandula gianduját és fügelekvárt csempésztünk a rétegek közé.

Ha kedvet kaptatok hozzá, bátorítalak titeket, hogy süssétek meg és nyugodtan fotózzátok be nekünk az elkészült remekműveket!

Ha pedig szeretnétek jó minőségű kakaóport vagy csokipasztillát rendelni hozzá, keressetek minket, vagy a webshopunkat.

Hajrá! :)

Galéria

Referenciák

Szia! A honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütik vannak az oldalon. A weboldal használatával az Adatvédelmi Tájékoztatót tudomásul veszed. Köszi!
Elfogadom