Hogyan és meddig tároljuk a kézműves csokoládét, ha szeretnénk megőrizni a minőségét?

A tanfolyamainkon gyakran merül fel az a kérdés, hogy hogyan tudjátok otthon helyesen tárolni az elkészült finomságokat. Habár lehet hogy elsőre nem is tűnik olyan összetettnek ez a kérdés, tartogathat némi meglepetést a rá adott válasz. A kézműves csokoládék ugyanis jóval érzékenyebbek a környezeti hatásokra, mint a bolti, kommersz változatok, éppen ezért több szempontra is ügyleni kell a tárolásuknál.

Mivel ezek a csokoládék nem tartalmaznak semmilyen tartósítószert, ezért az eltarthatóságuk ízesítéstől függően 2 hét és 5 hónap között mozoghat. Egy kézműves, tejszínes krémmel töltött bonbon általában csak 2 hétig őrzi meg a frissességét, akadnak azonban olyan változatok is, amelyek még gyorsabban romlanak – pl. a friss gyümölcsökkel vagy sajtokkal készült változatok. Ha a tejszínt elhagyjuk a krémekből, vagy pedig magas százalékú alkoholt is keverünk hozzá, akkor a szavatossági idő jócskán megnő.

Általánosságban véve a táblás csokoládék a leginkább „strapabíróak”, hiszen több hónapig is eltarhatóak, ha viszont valamilyen különleges feltéttel, pl. liofilizált gyümölcsökkel vagy olajos magvakkal vannak megszórva, akkor csökken az eltarthatóságuk – könnyedén felpuhulnak és avasodásnak indulnak.
Ha tehát kézműves csokoládét vásárolunk, akkor ügyeljünk rá, hogy ne halogassuk a végtelenségig az elfogyasztását! :)
A csokoládé egy jelentős része zsiradék, azaz kakaóvaj, ami a melegben pillanatok alatt megolvad, így nagyon ügyeljünk arra, hogy hűvös és száraz helyen tároljuk a csokoládékat!

Az ideális tárolási hőmérséklet 15-20 fok között mozog. Hűtőbe lehetőség szerint ne tegyük be őket! Ennek több oka is van: az egyik, hogy a kialakuló kondenzáció miatt a csokoládé összezsugorodik, amitől meglágyul, a cukor pedig kiül a felszínére, valamint a nedvesség miatt kis vízcseppek is megjelennek a külsején, ezzel véget vetve a csokoládénk fényességének és roppanósságának. Ha mindeképp szeretnénk őket hűtőbe tenni, akkor mindig tekerjük körbe a csomagolásukat néhány réteg folpack-kal, vagy pedig tegyük légmentesen lezárható dobozba.
Mivel a csokoládé nagyon könnyen átveszi a körülötte lévő dolgok illatát, ezért ügyeljünk arra, hogy lehetőleg külön, légmentesen lezárható dobozban tároljuk!

Ha nagyon szakszerűek, és biztosak akarunk lenni a dolgunkban, akkor a legjobb megoldás egy borhűtő lehet, ennek ugyanis pontosan be tudjuk állítani a hőmérsékletét 18 fok körülire. Ennek híján egy hűvösebb kamra is megteszi, vagy akár egy pince.
Szállításkor ügyeljünk arra, hogy a csokoládé a 8 fok körüli hőingadozást már rosszul tolerálja – ilyenkor ugyanúgy ki tud csapódni a felszínére a kakaóvaj, mintha túlságosan melegben tároltuk volna. Ha tehát nyáron be kell tennünk valamiért a kocsiba, akkor feltétlenül kapcsoljuk be a klímát vagy pedig helyezzük előre behűtött hűtőtáskába.

Ha szeretnétek megtudni még több érdekességet a kézműves csokoládékról, akkor gyertek el valamelyik csokoládékészítő tanfolyamunkra, ahol nemcsak még több elméleti tudást adunk át, hanem el is készíthetitek a saját csokoládé válogatásaitokat az általatok megálmodott ízekben!

A tanfolyamokra egyénileg és csoportosan is tudtok jelentkezni, illetve ajándékutalványt is tudtok vásárolni!

 

Galéria