Hogyan készül a tökéletes bonbon töltelék? – a ganache receptje és ízesítése

A legtöbb bonbon töltelékének párizsi krém, vagy másnéven ganache az alapja. A készítők ezt a sűrű és selymes krémet ízesítik aztán meg különböző fűszerekkel, gyümölcsökkel, kivonatokkal, magkrémekkel, stb. A jó krém alapja az, hogy csakis magas minőségű alapanyagokat használjunk fel hozzá, de az arányokon is nagyon sok múlik. Ebben a cikkben megosztunk veletek többféle receptet is, amit aztán ízlés szerint tudtok különböző ízesítésekkel kombinálni.

A hagyományos ganache krém mindössze 2 összetevőből áll: csokoládéból és a tejszínből. Mivel az egyik legfontosabb jellemzője az, hogy gazdag, krémes és selymes, ezért nagyon fontos, hogy a tejszín, amit használunk hozzá, magas minőségű, zsíros és állati eredetű legyen. Magas zsírtartalom alatt 30%-os, vagy a fölötti zsírtartalmat értünk. Ha ugyanis ennél hígabb tejszínt használnánk fel hozzá, akkor a krémünk túlságosan híg és vízszerű lenne.

A krémünk állagát az arányok változtatásával tudjuk befolyásolni: ha folyékonyabb krémet szeretnénk készíteni, akkor a csokoládé és a tejszín aránya nyugodtan lehet 1:1, ha pedig egy sűrűbb krémet szeretnénk készíteni, akkor az arány módosulhat 2:1 arányra is a csokoládé javára.

Általánosságban véve tehát minél több tejszínt használunk fel a krémhez, annál hígabb lesz a ganache állaga. Hígabb krémeket elsősorban olyankor érdemes készítenünk, ha a további ízesítőkkel még sűríteni fogjuk a krémet – ilyen ízesítők például a fűszerek vagy a lekvárok is. Ha viszont alkohollal szeretnénk majd ízesíteni a csokoládénkat, akkor érdemesebb egy sűrűbb ganache krémet készítenünk, az alkohol ugyanis még sokat fog hígítani a tölteléken, és félő, hogy majd nem dermed ki teljesen a bonbon burkokba öntve. Fontos megjegyezni azt is, hogy az arányok némileg eltérhetnek, ha különböző típusú csokoládékat használunk a krém elkészítéséhez. Mivel az étcsokoládé a legsűrűbb, ezért ott nyugodtan használhatunk sok tejszínt, és még a tejcsokoládénál is lehetünk bátrak, de a fehércsokoládénál inkább a sűrűbb receptet kövessük, mert ez a fajta csokoládé már önmagában véve is jóval hígabb, mint a többi!

Alap recept a lágyabb krémhez:

  • 200 gr étcsokoládé pasztilla
  • 200 gr zsíros habtejszín

 

Mivel a kézműves csokoládéknál nem használunk semmilyen tartósítószert a töltelékekhez (bár a 60-70%-os alkoholok azért elég jól tartósítanak 😊), a tejszínt minden esetben fel kell forralnunk még mielőtt hozzákevernénk a csokoládéhoz! Ezt megtehetjük egy edényben melegítve is a tűzhelyen, de akár a mikróba is betehetjük pár percre egy hőálló műanyag tálban, az eredmény ugyanaz lesz.
Ha a tejszín felforrt, akkor pár perc hűlési idő után öntsük rá a szilárd halmazállapotú csokoládé pasztillára, vagy ha az előzőleg feldarabolt táblás csokoládé darabkákra. A forró tejszín szép lassan megolvasztja majd az összes csokoládét. Ehhez folyamatosan kevergessük a krémet, mígnem a csokoládé és a tejszín teljesen el nem keveredik egymással és egy sűrű és egynemű krémet nem kapunk. Ha ezzel is elkészültünk, akkor fokozatosan adjuk hozzá a krémhez az ízesítőket, miközben többször is kóstoljuk meg, hogy elég intenzív lett-e a végeredmény.

Ha sűrűbb dolgokkal, például lekvárral ízesítjük a krémünket, előfordulhat, hogy csak nagyon nehezen tudjuk elkeverni az összetevőket – ilyenkor jól jöhet egy egyszerű botmixer, amivel még homogénebbé és selymesebbé tehetjük a krémünket. Ha megvagyunk az ízesítéssel, akkor kőlapon kevergetve, vagy csak simán szobahőmérsékleten hűtsük vissza a ganachet, egészen addig, amíg el nem éri a 26 fokot. Ezt egy maghőmérő segítségével is leellenőrizhetjük, ám ha nincs ilyenünk otthon, akkor egész egyszerűen csak nyúljunk bele a krémbe, és érintsük kívülről a szánkhoz. Ha ilyenkor kifejezetten hűvösnek érezzük már, akkor biztosak lehetünk benne, hogy kellőképpen lehűlt és már tölthető is a bonbon üregek belsejébe.:)

Ha kedvet kaptatok a különböző töltelékek kikísérletezéséhez, akkor gyertek el valamelyik bonbon készítő tanfolyamunkra, ahol nemcsak megtanítjuk Nektek a tökéletes ganache receptjét, hanem megismertetünk titeket rengeteg különleges hozzávalóval, amivel még krémesebbé és intenzívebbé tudjátok hangolni a bonbontöltelékeket!

A tanfolyamokra egyénileg és csoportosan is tudtok jelentkezni, illetve ajándékutalványt is tudtok vásárolni!

 

Galéria