A kakaófák az Egyenlítőtől északra és délre a 20. szélességi körön belül teremnek, ezért ezt a területet gyakran nevezik kakaóövnek is.
Nagyon kedvelik a trópusi éghajlatot és a tápanyagdús talajt, a közvetlen napsütést viszont nem, így általában banán- és pálmafák között bújnak meg.
A magas páratartalom mellett az enyhén savas talaj és a rendszeres csapadék is nélkülözhetetlen a jó terméshez. Gondozásuk és szüretelésük nagyon sok munkát igényel, ennek gépesítése pedig nem megoldott, így a családi kisvállalkozások a legalkalmasabbak ezeknek a feladatoknak az elvégzésére.
A tökéletes körülmények a jó terméshez:
A termesztők a kakaóbabmagok elültetésével kezdik a kakaófa gondozását. Előfordul, hogy a palántákat egy egészséges gyökértörzsbe oltják be, ezzel gondoskodva az egészséges és egyenletes termésről. A folyamat lépései:
Ha szeretnétek megtudni még több érdekességet a kakaófeldolgozás menetéről, akkor gyertek el valamelyik csokoládékészítő tanfolyamunkra, ahol nemcsak még több elméleti tudást adunk át, hanem meg is kóstolhattok különböző termőterületekről származó kakaóbabokat!
A tanfolyamokra egyénileg és csoportosan is tudtok jelentkezni, illetve ajándékutalványt is tudtok vásárolni!