Kakaótermesztés – a magtól a termésig vezető út

A kakaófák az Egyenlítőtől északra és délre a 20. szélességi körön belül teremnek, ezért ezt a területet gyakran nevezik kakaóövnek is.
Nagyon kedvelik a trópusi éghajlatot és a tápanyagdús talajt, a közvetlen napsütést viszont nem, így általában banán- és pálmafák között bújnak meg.

A magas páratartalom mellett az enyhén savas talaj és a rendszeres csapadék is nélkülözhetetlen a jó terméshez. Gondozásuk és szüretelésük nagyon sok munkát igényel, ennek gépesítése pedig nem megoldott, így a családi kisvállalkozások a legalkalmasabbak ezeknek a feladatoknak az elvégzésére.

A tökéletes körülmények a jó terméshez:

  • az éves átlaghőmérséklet 21 és 30 Celsius fok közé essen
  • árnyék szükséges
  • az éves csapadékmennyiség 1500-2000 mm között legyen
  • enyhén savas, tápanyagdús talaj
  • magas páratartalom – nappal akár 100%, éjjel 80%

 

A termesztők a kakaóbabmagok elültetésével kezdik a kakaófa gondozását. Előfordul, hogy a palántákat egy egészséges gyökértörzsbe oltják be, ezzel gondoskodva az egészséges és egyenletes termésről. A folyamat lépései:

  • a magokról lemossák a terméshúst, ami meggátolná a csírázást
  • a magokat elültetik a földbe, a csírával lefelé, egymástól kb. 25 cm távolságra
  • a magok kicsíráznak és a gyökerek a talajba fúródva a felszín felé tolják a magot
  • a palántákat védeni kell a közvetlen napfénytől és naponta meg kell öntözni
  • közel 6 hónap után a palánta 2 levelet növeszt – ezek közül kiválasztják a legegészségesebbeket és kiültetik őket a végleges helyükre
  • a facsemetéket nagyobb fák árnyékába ültetik
  • 3-5 év múlva megjelennek az első virágok a törzsek mentén
  • a rovarok beporozzák a virágokat, amelyekből kb. 5 hónap alatt kifejlődik a kakaó termése
  • általában évente kétszer szüretelik le őket, és a fák közel 25 évig maradnak termőképesek

Ha szeretnétek megtudni még több érdekességet a kakaófeldolgozás menetéről, akkor gyertek el valamelyik csokoládékészítő tanfolyamunkra, ahol nemcsak még több elméleti tudást adunk át, hanem meg is kóstolhattok különböző termőterületekről származó kakaóbabokat!

A tanfolyamokra egyénileg és csoportosan is tudtok jelentkezni, illetve ajándékutalványt is tudtok vásárolni!

 

 

Galéria