Szerencsére az utóbbi években egyre jobb minőségű kenyereket lehet már itthon is kapni, a kovásszal készült péksütemények pedig egyre népszerűbbek.
Ahogy rengeteg barátom, úgy én is elkezdtem itthon kovászt nevelgetni és egy kicsit elmerültem az itthoni kenyérsütés művészetében. A hagyományosabb ízesítésű kenyerek után vágytam már valami igazán különlegesre. Így amikor rátaláltam erre a receptre, egyből tudtam, hogy ezt mindenképp ki kell próbálnom! :)
Képzeljétek mit sütöttem: csokis kovászos kenyeret aszalt meggyel és mogyoróval! Tudom, hogy elsőre furán hangozhat ez a párosítás, de higgyétek el, mennyei lett!
Hogy fokozzam még egy kicsit a csokisságát, a tetejét kakaóbabbal szórtam meg, a tészta színét pedig kakaóporral és csokicseppekkel tettem még intenzívebbé.
Mivel már önmagában is eléggé intenzív lett a végeredmény, így mi egy kis vajjal megkenve ettük magában, de ha szeretitek halmozni az élvezeteket, akkor különböző sajtokkal és vadsonkával is nagyon ízletes.
Íme az eredeti recept, ami Tóthné Libor Máriától (Limara Péksége) származik az "Akik elmentek péknek" c. (2017, Csipet Kiadó) könyvből:
Hozzávalók egy kb. 1 kg-os cipóhoz:
500 gr BL 80 kenyérliszt
50 gr holland kakaópor
380 gr langyos víz
1 tk. nádmelasz
150 gr érett rozskovász
12 gr só
20 gr víz
70 gr aszalt meggy
70 gr törökmogyoró
70 gr csokoládépasztilla
Kikenéshez:
1 ek olívaolaj
Elkészítés:
A mogyorót egy serpenyőben szárazon kissé megpirítjuk, majd egy tiszta konyharuhára öntve ledörzsöljük a barna héját. Hagyjuk kihűlni.
Egy tálban összevegyítjük a lisztet és a kakaóport. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a vizet és a nádmelaszt, majd spatulával addig keverjük, amíg a liszt mindenütt nedves lesz. Letakarva 1 órát pihenni hagyjuk.
A rozskovászt kézzel néhány perc alatt a tésztába dolgozzuk. A sót feloldjuk a 20 gr vízben, és ezt is beledolgozzuk. Végül a mogyorót, az aszalt meggyet és a csokoládépasztillát is. Kiolajozunk egy fedeles kelesztőtálat, beletesszük a tésztát, és lefedve 30 percet pihenni hagyjuk. Ezután óvatosan áthajtogatjuk, lefedve 30 percet pihentetjük, majd ezt még kétszer megismételjük.
Utána a tésztát óvatosan a munkapultra fordítjuk úgy, hogy a hajtogatott szélek legyenek alul. Tésztakaparóval gömbölyűre húzzuk. A tálat ráborítjuk, és 30 percet pihentetjük. Közben egy kerek kelesztőkosarat kibélelünk ruhával, amit alaposan beszórunk liszttel.
A tésztát vékonyan meghintjük liszttel, és óvatosan megfordítjuk. A felső, majd az alsó szélét is visszahajtjuk a közepéig, aztán a két oldalát is. Aztán a csücsköket is középre hajtjuk mindaddig, amíg szép kerek formát kapunk. A cipót óvatosan megfordítjuk, és a munkapulton finoman magunk felé húzva szorosra görgetjük. Meghintjük liszttel, és fejjel lefelé az előkészített kelesztőkosárba fektetjük. A ruha lelógó széleivel betakarjuk, és 22-24 Celsius fokon kb. 2 óra alatt a duplájára kelesztjük. Akkor sütésre kész, ha azt látjuk, hogy a felülete szakadozni kezd, és az ujjunkkal megnyomva kissé puha, de még rugalmas.
Közben a sütőt légkeverésen előmelegítjük 230 Celsius fokra. Bekészítünk egy sütőlemezt, az aljába pedig egy kisebb fémedényt, hogy jól felforrósodjanak. A tésztát óvatosan rizs- vagy kukoricaliszttel meghintett sütő- vagy pizzalapátra fordítjuk. Pengével bemetsszük, majd a forró sütőlemezre csúsztatjuk. A fémedénybe egy pohár forró vizet öntünk. Gyorsan becsukjuk a sütő ajtaját. A sütési idő kb. 50 perc. Az utolsó 15-20 percre a fémedényt kivesszük. Amikor a sütőt kikapcsoljuk, az ajtaját egy fakanállal kitámasztjuk, és még 5 percet a sütőben hagyjuk a kenyeret. Végül rácsra téve kihűtjük.
Ha kedvet kaptatok a recept kipróbálásához és szeretnétek hozzá prémium minőségű csokoládé pasztillát és kakaóbabot vásárolni, akkor irány a webshop!