Pár éven belül tényleg az egekbe szökik majd a kakaó ára?

Egyre több hír kap szárnyra azzal kapcsolatban, hogy az elkövetkező években nagy mértékű áremelkedésre számíthatunk majd a kakaópiacon. Ennek több oka is van: egyrészt az egyre szélsőségesebb időjárás sem kedvez a kakaótermesztésnek, másrészt pedig a világ 2 legnagyobb kakaótermesztő országa, Elefántcsontpart és Ghána is nagy reformokra szánta el magát.

A klímaváltozás hatásai már régóta érzékelhetőek, az Egyenlítő mentén elhelyezkedő kakaóövet pedig még szélsőségesebben érintik az ezzel kapcsolatos negatív hatások. 2015 októberében például a Csendes-óceán egyenlítői szakaszán 2,4 Celsius fokos hőmérsékletemelkedést mértek az év ezen szakában szokásos átlaghőmérséklethez képest. Ennek a hőmérsékletemelkedésnek köszönhetően az elmúlt években egyre gyakrabban sújtották különböző viharok és hatalmas szárazságok, valamint új fajta betegségek a kakaótermesztő vidékeket. Ennek következtében pedig elkezdett emelkedni a kakaó ára. A keresletet még az erőteljes drágulás sem fogta vissza, így több kakaótermesztő is kakaóimportra kényszerült, hogy el tudja látni a saját kakaófeldogozó üzemeit.

Az előrejelzések szerint a folyamatos drágulás ellenére a kakaó iránti kereslet a jövőben sem csökken majd, sőt: folyamatosan emelkedik! A világ egyik legnagyobb csokoládégyártója, a Barry Callebaut szerint 2020-ra a kakaótermelést akár 1 milliárd tonnával is meghaladja majd a kereslet!
Ezt a hatalmas mennyiségű keresletet lehetetlenség kielégíteni, a világ 2 legnagyobb kakaótermesztő országában pedig – Elefántcsontparton és Ghánában – a munkások egyre embertelenebb körülmények között, szinte éhbérért dolgoznak.
Ennek orvoslására már korábban is születtek javaslatok. Ghána például igyekezett központilag szabályozni, hogy a termesztők több pénzt keressenek, mint elefántcsontparti szomszédjaik, de ezzel is csak annyit értek el, hogy a munkások napi bére 0,84 dollár legyen, ami azért így is rettentően alacsony.

Idén azonban a 2 ország összefogott és egy nagyon határozott reformra szánta el magát. Közösen megalapították a kakaó kartellt, mellyel fő céljuk az, hogy tisztességes munkakörülményeket tudjanak biztosítani a kakaótermesztőknek. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, jelentős áremelésre van szükség. A tervek szerint a kartell egy tonna kakaó árát 400 dollárral meg akarja majd emelni, ami azt jelenti, hogy körülbelül 2900 dolláros áron lehet majd hozzájutni 1 tonna Elefántcsontpartról vagy Ghánáról származó kakaóbabhoz, ami azért is lényeges, mert ez a 2 ország adja a világ összes kakaótermelésének közel 60%-át. Ennek tudatában a többi kakaótermesztő országban is jelentős áremelkedésre lehet majd számítani.
A megemelkedett árat mindenképp a fogyasztók fogják majd megfizetni, kérdés azonban, hogy a nagy gyárak mennyire leleményes módon hajtják majd végre ezt a nagymértékű áremelést. Sajnos korábban is előfordult már, hogy a gyártók annak érdekében, hogy a termékek árai ne szálljanak el hirtelen, és a vásárlók ne pártoljak át másik cégekhez, inkább csökkentették a csokoládék kakaótartalmát, vagy éppenséggel a csokoládék nettó tömegét…

Mivel a kakaó rengeteg kézen keresztül jut el a termesztőtől a gyárakig, ezért az is félő, hogy az áremeléssel végül megint nem a helyi munkások járnak majd jól, hanem sokkal inkább a kereskedők, akik mindig rárakják a csokoládéra a saját hasznukat.
Ha biztosak szeretnénk lenni abban, hogy vásárlásunkkal a helyi termesztőket támogatjuk, akkor vásároljunk Bean-To-Bar, Tree-To-Bar és Fair Trade csokoládékat.

Ha szeretnétek prémium minőségű csokoládékat és kakaóbabokat kóstolni,akkor irány a webshopunk!

 

Galéria