Egy időben nagyon sokat készítettem ezt a tortát szülinapra, névnapra, vagy csak úgy, ha megkívántunk valami igazán tömény édességet 😊 Nem is csodálom, hogy ilyen népszerű lett, hiszen tele van jó minőségű étcsokoládéval, az egész olyan lágy és selymes, a sós karamellás réteg pedig igazán összefogja az egészet és remekül kiegészíti a trüffel krém édességét.
Ráadásul nagyon könnyedén elkészíthető, még sütni sem kell, csak össze kell állítani a különböző rétegeket, majd pedig hűteni kell egy fél napot.
Én most a legegyszerűbb verzióját osztom meg veletek, de nyugodtan csavarhattok még egyet rajta, ha a trüffel krémet is ízesítitek valamilyen fűszerrel – pl. kardamommal vagy tonkababbal, de használhattok bármilyen kivonatot is, akár narancsot vagy mandulát, teljesen az ízlésetekre van bízva! A tetejét pörkölt pisztáciával díszítettem meg, de volt, hogy kakaóbabbal és pirított mandulával szórtam meg, itt is szabadon kreatívkodhattok! :)
Hasznos tippek:
A torta összeállításához egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát használtam, azért hogy egy kicsit magasabb legyen a torta és a végén könnyedén és szépen el tudjam választani a formától.
Mielőtt nekiláttam volna a torta talpának az elkészítéséhez, kibéleltem a forma alját és az oldalát is sütőpapírral. Ahhoz, hogy a torta széle ne legyen „ráncos” a sütőpapír miatt, a bélelést 2 részletben oldottam meg: először is leválasztottam a kapcsos forma alját, majd leterítettem egy darab sütőpapírral, és ezzel együtt csatoltam rá vissza a forma oldalát – így biztosan rögzítettem a sütőpapírt az alján. A forma oldalát pedig egy másik darab méretre vágott sütőpapír csíkkal vontam körbe, ami így biztosan nem gyűrődik össze, amikor belekerül a csokoládékrém.
A tortát mindig előző nap délután vagy este állítottam össze, hogy legyen elég ideje a hűtőben megkötni.
Hozzávalók a torta aljához:
Hozzávalók a karamellkrémhez:
Hozzávalók a trüffel krémhez:
A torta elkészítése:
Első lépésként a karamellkrémet készítjük el, mert annak utána még úgyis hűlnie kell. Ehhez én egy nagyobb tapadásmentes serpenyőt használtam, de jó lehet akár egy forralólábos is. A cukrot eleinte magas, majd pedig közepes lángon megolvasztottam és közepesen barnára karamellizáltam. Ennél a lépésnél arra kell nagyon odafigyelnünk, hogy ne égessük el a cukrot, úgyhogy ne karamellizáljuk túl sötétre! Ha kevergetni szeretnénk közben, akkor fontos, hogy hőálló és nem fém eszközt használjuk hozzá, a legcélszerűbb egy hőálló szilikon lapátot elővenni. :)
Ha a cukor szépen megkaramellizálódott, akkor hozzáadjuk a sót, majd a tejszínt, ügyelve arra, hogy ne égessük meg magunkat, a massza ugyanis ilyenkor iszonyatos erővel elkezd majd bugyogni. Folyamatos kevergetés közben addig főzzük össze a tejszínt a karamellel, amíg szép egynemű nem lesz, és be nem sűrűsödik annyira, hogy már mintát tudunk húzni az edény aljára. Ha ezt az állagot elértük, akkor mehet még bele a vaj és a méz, ha szükséges, akkor még egy kis só. Ha elkészültünk a karamellkrémmel, tegyük félre hűlni.
Ezek után állítsuk össze a torta alját. Ehhez egy konyharuhába töltve vagy pedig aprítógép segítségével törjük össze a zabkekszet. Ha ezzel megvagyunk, egy kicsit sózzuk meg, majd pedig félig olvasszuk meg a vajat, és öntsük rá a kekszre. A kezünk segítségével alaposan keverjük el a masszát, majd öntsük a tortaforma aljába és egyengessük el benne szépen.
Ha ezzel is megvagyunk, tegyük be a hűtőbe kb. 15-20 percre.
Amíg torta alja és a karamell hűl, elkészíthetjük a trüffel krémet. Ehhez először is forraljuk fel a tejszínt – ezzel növeljük a tartósságát. Majd ha ezzel megvagyunk, öntsük rá a csokoládéra, és addig kevergessük, amíg egy homogén és selymes krémet nem kapunk. Mivel ilyenkor még a krémünk eléggé meleg, szobahőmérsékleten ezt is hagyjuk egy picit hűlni.
Ha a tortánk alja a hűtőben kellően összeállt és a karamell is kihűlt már szobahőmérsékletűre, akkor öntsük a kekszréteg közepére, majd egyengessük el óvatosan, úgy hogy a szélére ne kerüljön belőle, így biztosan nem folyik majd ki vágás közben sem. Ismét tegyük be a formát a hűtőbe, hogy a karamell teljesen kidermedjen.
Ha ez is megtörtént, akkor már csak a trüffelkrém formába töltése maradt hátra! A kihűlt, de még kellően folyós csokikrémet öntsük a formába, majd az egészet tegyük be folpackkal lefedve a hűtőbe. Pár óra elteltével, amikor már a torta teteje kissé megszilárdult, de még kellően puha, díszítsük fel pörkölt magvakkal, kakaóbabbal, vagy akár ha a maradt még egy kevés a karamell krémünkből, akkor azzal. Tegyük vissza ismét a hűtőbe és hagyjuk bent kb. 8-10 órán keresztül.
Az elkészült torta kb 3 napig áll el hűtőben tárolva. Jó étvágyat hozzá és jó kísérletezést! :)
Ha ti is meglepnétek valakit ezzel a különleges tortával és szeretnétek hozzá prémium minőségű csokoládé pasztillát vásárolni, akkor irány a webshop!