Már régóta szerettem volna valamilyen vegán csokoládés receptet kipróbálni, és ez az avokádós verzió felkeltette az érdeklődésemet. Habár nagyon szeretem különleges alapanyagokkal társítani a csokoládét, avokádóval eddig még nem kóstoltam. Mivel ez a recept csak néhány hozzávalóból áll és nagyon gyorsan elkészíthető, ezért bármikor elővehető, ha valamilyen gyors és egészséges finomságra vágyunk.
Mivel a vegán étrendben semmilyen állati eredetű hozzávaló és tejtermék fogyasztása sem megengedett, ezért az eredeti mousse-ban lévő tejszínt és tojást valamivel helyettesíteni kell. A tojás alternatívája lehet az avokádó, ami egy zsíros és tápanyagokkal teli gyümölcs. A tejszínt pedig könnyedén pótolhatjuk valamilyen sűrű növényi eredetű krémmel – ebben a receptben kókuszkrémet fogunk majd használni, aminek az íze remekül megy a kakaóhoz.
Hozzávalók:
- 2 db érett avokádó (ha esetleg csak éretlen állapotban tudjuk beszerezni, akkor néhány napra rakjuk egy banán mellé, így nagyon gyorsan beérik)
- 2 evőkanál nyers kakaópor (ha nem jutunk hozzá, akkor jó a sima holland kakaópor is)
- ízlés szerint adhatunk hozzá magas kakaótartalmú, legalább 70%-os étcsokoládét is (én körülbelül 250 grammot használtam fel)
- 3 evőkanál méz (vagy rizsmaláta szirup)
- 3 teáskanál kókuszkrém
- egy csipet só
- vanília kivonat
Elkészítés:
- minden hozzávalót rakjunk egy nagyobb tálba és addig kevergessük, amíg teljesen sima krémet nem kapunk
- ha szeretnénk még csokisabbá tenni a keveréket, akkor adjunk hozzá egy kevés magas kakaótartalmú olvasztott csokoládét is (a csokoládét én a mikróban olvasztottam fel néhány perc alatt, többszörös átkeveréssel, ügyelve arra, hogy a csokoládé hőmérséklete ne érje el a 45 Celsius fokot)
- finomítsuk tovább a krémet egy botmixer segítségével, ettől egy kicsit habos is lesz a végeredmény
- ha elkészültünk a mousse összeállításával, akkor adagoljuk ki kisebb tálkákba, majd tegyük be őket néhány órára a hűtőbe, hogy igazán összeérjenek az ízek
- a mousse-ok tetejét díszíthetjük egy kevés kakaóbab törettel, de akár friss bogyós gyümölcsökkel is, így még szebb és finomabb lesz a végeredmény :)