Zotter gyár látogatás

Tavasszal végre sikerült eljutnom az osztrák Zotter csokoládé gyárába, már évek óta tervezgettem, hogy megnézem.
Már sokmindenki mesélt róla, így magas elvárásokkal érkeztem, de nem csalódtam, sőt, bekerült a top 3 csokoládéval kapcsolatos élményeim közé. 
Fantasztikus élmény volt, mindenképp ajánlom nektek is, egy őrségi túrával jól össze lehet kapcsolni. 
A belépő kb 15 eur, és annak ellenére, hogy 1,5 órásnak hirdették a gyárlátogatást, nekünk valahogy 6 órásra sikeredett:) Van magyar nyelvű idegenvezetés is.

Az elején lejátszottak egy videót a kakaófa termesztéséről, és feldolgozásáról, illetve néhány érdekesség a gyárral kapcsolatban. Jópofa volt. Külön tetszett, hogy a tulajdonos kicsit hóbortos, néhány hasonlóságot véltem felfedezni az ízekkel kapcsolatban. Ő is elég kísérletezős típus, van klasszikus vonal, de extrém párosítások is. Képzeljétek, volt egy ötlettemető, ahol fel volt sorolva az összes olyan ízkombináció, amit kipróbált, aztán elvetete, pl virslis-mustáros meg hasonlók. 

Onnan pedig a gyárba vezettek, ahol mindenki a saját tempójában haladhat, az egyes állomásoknál meg lehet hallgatni a vezetést, hogy éppen ott mit látunk, melyik gép mit csinál, mit, hogyan készítenek. 
És ami a lényeg, hogy a különböző kakaóbabokat, alapanyagokat meg lehet kóstolni, és az összes feldolgozási állapotában meg lehet őket kóstolgatni a kész termékek óriási választékáig. A végére csokoládé mérgezést kaptunk, iszonyatosan felpörgetett. A terület szelektált ízesítetlen csokoládék, töltött táblás csokoládék, forrócsokik, drazsék korlátlan mennyiségben kóstolhatóak, de érdemes tartalékolni a kapacitást, mert ha mindenből csak egy icipici töretet kóstoltok, a végére már látni se bírjátok, hogy mi minden van még mindig hátra. 

Szóval nagyon érdekes, tanulságos, humoros, és laktató, és szerintem megér egy egész napot.A gyár körül van egy komplexum játszótérrel, állatsimogatóval, bio étteremmel. Itt mindent maguknak termelnek, az ízesítéshez felhasznált fűszernövényektől az állatokig, aminek a tejét szintén ehhez használják fel. 

Nyilván a túra vége a shopba vezet, ahol már kevésbé olcsón lehet megvásárolni a korábban végig kóstolt tételeket. Hát mi eléggé szétvásároltuk magunkat...
Így legalább mindenki megérti, hogy miért annyi, amennyi, és szívesen adja ki érte, mert tudja mennyi munka van mögötte, milyen minőségi alapanyagokból dolgoznak stb. 

Galéria